2010. április 26., hétfő

Por, házipor!

Miböl áll a házipor?

"A házipor, mint olyan, nem egységes fogalom. Minősége nagyban függ a lakóhelytől, a háztartásban élők számától, szokásaitól, a lakásban élő állatoktól, növényektől, a berendezéstől, stb. Éppen ezért a por összetételének megbeszélésénél nem adhatók meg százalékos adatok az egyes alkotóelemek arányáról – még az sem általánosítható, hogy mi teszi ki a házipor legnagyobb részét.

A porban megtalálhatók lehetnek: talajrészecskék, ásványi anyagok, a bőrről lesodródott elhalt emberi hámsejtek, emberi és állati eredetű szőr, haj és köröm/karom darabkái, virágpor és egyéb növényi részecskék, a ruháról és egyéb textíliákról leváló szálacskák, ételmaradék, elpusztult rovarok illetve azok testrészei, pókháló valamint élő rovarok ürüléke. Hát, nem éppen gusztusos..."

National Geographic, Bíró Zsuzsanna ...teljes cikk

Egy átlagos lakásban évente több kilónyi por gyűlik össze. Az apróbb porszemcsék a legveszélyesebbek, hiszen ezek a tüdő mélyére is lejuthatnak. A poratka és a penészgombák a magasabb páratartalmat kedvelik. A poratkák az ember lehámló bőrhámsejtjeivel táplálkoznak, ezért az ágyak és a fotelok mellett a vastag szőnyegek is kedvező életfeltételeket biztosítanak számukra. A házipor allergiát valójában nem a házipor, de még csak nem is a poratka, hanem az atka székletében lévő fehérje váltja ki. Ennek az ürüléknek a belélegzése, illetve a vele való érintkezés vált ki leggyakrabban allergiás tüneteket.

A háziporatka ürüléke elsősorban légúti betegségeket okoz, így kialakulhat allergiás nátha, asztma egyaránt. Bőrünkkel érintkezve pedig csalánkiütést, ekcémát okozhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése